Owl.png Wiki reading hard on the eyes? Try out our Dark Theme! Visit the preferences page while logged in and select Hydra Dark. Owl.png

Bosses/vi

From Terraria Wiki
Jump to: navigation, search

Trùm là những quái khủng, mang lại thách thức lớn cho người chơi. Đôi khi giết trùm là việc bắt buộc để tiếp tục trò chơi. Mỗi con đều có cách triệu hồi riêng. Ví dụ, hầu hết trùm sẽ cần sử dụng summoning item cộng với điều kiện nhất định nào đó để triêụ hồi, trong khi đó một số con trùm cần người chơi tương tác với môi trường để triệu hồi. Trùm Event chỉ xuất hiện trong sự kiện của nó và biến mất khi sự kiện kết thúc. Trùm phụ sẽ xuất hiện khi có sự kiện đặc biệt nào đó xảy ra, khó ngang trùm chính.

Hầu hết trùm và trùm phụ đi xuyên qua hầu hết các block, ngoại trừ King Slime, Lepus3DS Version, phần thân của Turkor the Ungrateful3DS Version , và Flying DutchmanDesktop, Console, and Mobile Versions.

Đối với những con không phải trùm (không phải trùm sự kiện), ngoại trừ lunatic cultist, status message sẽ xuất hiện khi nó sắp hiện ra hoặc đã được hiện ra. Khi xuất hiện nhạc nền sẽ được đổi. Trong sự kiện trùm và trùm phụ có thể xuất hiện nhiều lần mà không có thông báo. Trong những sự kiện như Pumpkin MoonFrost MoonsOld One's Army, thông báo xuất hiện tại mỗi lượt sẽ cho biết lượt đó có trùm hay trùm phụ không. Sau khi giết những con trùm (ngoài sự kiện) sẽ có thông báo chúc mừng cùng nhiều phần thưởng.

Ở phiên bản Desktop version Desktop version, Console version Console version, and Mobile version Mobile version, trùm sẽ xuất hiện trên minimap, mỗi con có hình riêng biệt. Ở phiên bản Desktop version Desktop version, thanh máu của trùm sẽ xuất hiện ở đáy màn hình (Nếu có nhiều con thì sẽ hiện thanh máu của con bị tấn công gần nhất).

Trùm trước Hardmode[edit | edit source]

Đây là những con trùm mà bạn sẽ gặp đầu tiên. Thông thường giết chúng sẽ rớt ra nguyên liệu cần thiết để đẩy tiến độ game thậm chí là tiến lên Hardmode. Có 7 con trùm Trước Hardmode ,những mỗi thế giới chỉ xuất hiện được 6 con, vì Eater of Worlds chỉ xuất hiện ở thế giới có Corruption, và Brain of Cthulhu chỉ xuất hiện ở thế giới có Crimson.

King Slime[edit | edit source]

King Slime

King Slime Trophy.png Để xem các chiến thuật giết King Slime, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:King Slime strategies.

King Slime là một con slime xanh khổng lồ với 2,000 / 2,800 / 3,570 máu. Có thể triệu hồi bằng Slime Crown, sau khi giết 150 con slime trong sự kiện Slime Rain, hoặc tự xuất hiện (hiếm) ở phần rìa thế giới. Tỉ lệ xuất hiện của Slime King tăng lên khi người chơi đứng gần Water Candle hoặc đang có hiệu ứng của Battle Potion. King Slime phù hợp với người chơi mới, nếu sử dụng địa hình khéo léo người chơi có thể giết nó dễ dàng.

Ở phiên bản Desktop version Desktop, Console version Console, and Mobile version Mobile, King Slime có thể dịch chuyển tới vị trí của người chơi nếu cách nó quá xa.

King Slime không cung cấp bất cứ vật dụng nào để đẩy tiến độ trò chơi, ở chế độ thường nó sẽ rơi ra 1 Coin , một hoặc 2 mảnh Ninja clothes, và 1 món đồ slime.

Expert Mode (và Master Mode), King Slime có thể triệu hồi những con Spiked Slime, chúng gần giống Spiked Jungle SlimeSpiked Ice Slime.

Eye of Cthulhu[edit | edit source]

Eye of Cthulhu

Eye of Cthulhu Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Eye of Cthulhu, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Eye of Cthulhu strategies.

eye of cthulhu có 30% tỉ lệ xuất hiện mỗi night một khi người chơi có từ 200hp trở lên, Có 3 hoặc nhiều hơn NPC đang sống trong nhà, có hơn 10 defense. Nó cứ tiếp tục xuất hiện cho đến khi bị giết lần đầu tiên.Nó có tất cả 2,800 / 3,640 / 4,641 máu. Người chơi cũng có thể triệu hồi bằng cách sử dụng Suspicious Looking Eye vào buổi tối. Nếu người chơi không kịp giết nó trong đêm thì nó sẽ bay lên cao rồi biến mất. Có thể xem đây là con trùm bắt buộc đầu tiên mà người chơi phải giết. Nó có thể đi xuyên block, và tạo ra nhiều Servants of Cthulhu.

Expert Mode (và Master Mode), the Eye of Cthulhu sẽ sử dụng chiêu lướt nhanh ở trạng thái thứ 2, càng ít máu nó càng dùng nhiều hơn. Khi còn thấp máu nó lướt gần như liên tục, gây rất nhiều khó khăn cho người chơi mới trong việc giết nó.

Eater of Worlds[edit | edit source]

Eater of Worlds

Eater of Worlds Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Eater of Worlds, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Eater of Worlds strategies.

Eater of Worlds sẽ xuất hiện khi 3 Shadow Orb bị phá hoặc sau khi sử dụng Worm Food. Shadow Orbs nằm ở khu vực The Corruption chasms/vi chasms, được bao bọc bởi ebostone, người chơi cần một cây Pickaxe có 65% sức mạnh hoặc cao hơn để phá, tuy nhiên có thể sử dụng explosives/vi|Explosives hoặc Purification Powder để phá. Khi chạm tới được nó, người chơi có thể phá nó bằng Hammer hoặc explosives/vi|Explosives. The Eater of Worlds chỉ có thể được triệu hồi ở thế giới có Corruption, có thể triệu hồi vào bất kì thời điểm nào trong ngày. Nếu người chơi rời khỏi khu vực Corruption nó sẽ biến mất.

Eater of Worlds gây rất nhiều khó khăn cho người chơi, nó có hình dạng 1 con sâu (worm-type/vi|Worm AI) có thể đi xuyên địa hình, và nó có thể tách ra thành nhiều phần khác nhau mắt xích giữa người bị phá. Để giết con trùm này người chơi cần phải tiêu diệt tất cả mắt xích của nó.Đây thường sẽ là con trùm thứ 2 người chơi phải giết, trừ khi thế giới của bạn có khu vực Crimson.

Eater of Worlds là nguồn duy nhất bạn có thể lấy được Shadow Scale, và nó rớt ra một lượng lớn Demonite Ore.Chúng sử dụng để tạo ra Shadow Armor, ngoài ra chúng còn bán được 100000*10 mỗi stack 99 cái, vì lẽ đó đây là con boss đáng để người chơi farm kiếm tiền trước Harmode Ở Expert Mode, trùm có thể bắn ra Vile Spit giống với con Corruptor, con này qua Hardmode sẽ gặp.

Brain of Cthulhu[edit | edit source]

Brain of Cthulhu

Brain of Cthulhu Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Brain of Cthulhu, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Brain of Cthulhu strategies.

The Brain of Cthulhu sẽ xuất hiện mỗi khi Crimson Heart thứ 3 bị phá vỡ hoặc người chơi sử dụng Bloody Spine. Crimson Hearts có thể tìm thấy ở hang của khu vực the Crimson, nó được bao bọc bởi Crimstone, người chơi có thể phá vỡ chúng bằng cách tương tự như việc phá Ebonstone.Tuy nhiên có vài cái lại hở sẵn. Khi tiếp cận được người chơi có thể sử dụng bất kì Hammer nào hoặc bất kì loại chất nổ nào phá vỡ được khối để phá nó. Trùm chỉ có thể được triệu hồi ở khu vực Crimson.

Brain of Cthulhu chỉ có 1,000 / 1,700 / 2,167 máu, con trùm thấp máu nhất trò chơi. Brain of Cthulhu có 2 dạng. Ở dạng đầu tiên, phần não sẽ không bị tổn thường, và những con Creeper sẽ bao quanh người nó. Sau khi giết tất cả Creeper, Brain of Cthulhu sẽ chuyển sang dạng 2, nó sẽ di chuyển nhanh hơn khá nhiều và dịch chuyển qua lại, khuyến cáo sử dụng vũ khí tầm xa.Ở dạng 2 Brain of Cthulhu tấn công bằng cách chạm vào người chơi, giống với dạng 2 của Eye of Cthulhu. Khác với những con trùm khác, Brain of Cthulhu không miễn nhiễm knockback.

Brain of Cthulhu là nguồn duy nhất để người chơi lấy được Tissue Sample, và nó cũng rơi ra một lượng lớn Crimtane Ore, chúng tương đồng với những item của corruption.

Expert Mode, Brain of Cthulhu sẽ có nhiều máu hơn, và ở dạng 2, nó sẽ tạo ra ảo ảnh.Càng ít máu ảo ảnh Brain of Cthulhu tạo ra càng giống thật, tới mức bạn không thể phân biệt được Brain of Cthulhu nào là con thật. Tuy nhiên, người chơi có thể nhìn vào biểu tượng trên minimap để biết con nào là thật .

Queen Bee[edit | edit source]

Queen Bee

Queen Bee Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Queen Bee, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Queen Bee strategies.

Queen Bee được triệu hồi bằng cách phá vỡ Queen Bee larva, chúng thường được bao bọc bởi Bee Hive nằm ở khu vực Underground Jungle. Người chơi cũng có thể triệu hồi nó bằng cách sử dụng Abeemination tại khu vực Jungle. Đây là người duy nhất để lấy Bee Wax. Queen Bee miễn nhiễm với knockback.

Queen Bee sẽ luân phiên lao vào người chơi, lơ lửng trên đầu người chơi thả ra bee và vừa bay lượn vừa bắn kim độc. Ở Expert Mode, khi máu càng xuống thấp Queen Bee lao tới càng nhanh.

Tiêu diệt Queen Bee là điều kiện để Witch Doctor xuất hiện, ngoài ra nó còn cung cấp cho người chơi một số món vũ khí cực kì hữu dụng cho trận chiến với Wall of Flesh. Chính là beenade một món vũ khí rất hiệu quả để tiêu diệt Wall of Flesh.

Skeletron[edit | edit source]

Skeletron

Skeletron Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Skeletron, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Skeletron strategies.

Skeletron được triệu hồi bằng cách nói truyện với NPC Old Man tại cửa vào Dungeon và kích hoạt lời nguyền của ông ta vào night. Skeletron sẽ lần lượt tấn công người chơi bằng hai tay và đòn xoay đầu. Người chơi có thể tiệu diện hai tay để cuộc chiến trở nên dễ dàng hơn (không bắt buộc). Nến nó không bị tiêu diệt trước khi trời sáng, nó sẽ giết người chơi trong 1 đòn rồi biến mất.

Sau khi tiêu diệt Skeletron, Dungeon Guardian sẽ không xuất hiện nữa, giúp người chơi có thể vào Dungeon. Có thể triệu hồi lại Skeletron bằng việc trang bị Clothier Voodoo Doll và giết Clothier vào ban đêm.

Expert Mode, độ khó tăng lên rất nhiều. Ở dạng 1, đầu Skeletron sẽ trâu hơn trước khi 2 tay bị phá. Khi tay bị phá, nó sẽ bắn ra đầu lâu đuổi theo người chơi. Skeletron của Expert mode di chuyển nhanh hơn rất nhiều. Tay nó gây ra hiệu ứng Chậm(Slow) , và đầu gây hiệu ứng Chảy máu(bleeding). Nếu người chơi bị kẹt trong chiêu xoay đầu của Sketetron, Skeletron có thể "stun lock"(bạn ăn dame liên tục không di chuyển được vì bị knockback) bạn, và thường người chơi sẽ chết rất nhanh trừ khi người chơi bắn móc thoát ra được.

Wall of Flesh[edit | edit source]

Animated Wall of Flesh.gif
Triệu hồi bằng cách ném Guide Voodoo DollGuide Voodoo Doll xuống dung nham
Wall of Flesh

Wall of Flesh Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Wall of Flesh, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Wall of Flesh strategies.

Wall of Flesh được triệu hồi bằng cách ném Guide Voodoo Doll xuống dung nham khi thằng Guide còn sống. Con này thường được xem là con trùm khó nhất Trước Hardmode, nó có 8,000 / 11,200 / 14,280 máu. Và nó cũng thường là con trùm cuối cùng của Trươc Hardmode, vì sau khi giết Wall of Flesh thế giới sẽ được kích hoạt Hardmode. Con này rơi ra khá nhiều đồ mạnh,cây Pwnhammer là món chắc chắn rớt, được sử dụng để phá Demon Altar hoặc Crimson Altar để tạo ra các Khoáng sản(ore) của Hardmode, bao gồm: Cobalt hoặc Palladium, Mythril hoặc Orichalcum, và Adamantite hoặc Titanium.

Ngay sau khi triệu hồi Wall of Flesh người chơi sẽ dính hiệu ứng Horrified, ngăn không cho người chơi chạy khỏi trận chiến, nếu cố chạy khỏi người chơi sẽ nhận sát thương lớn bởi The Tongue hoặc chết ngay lập tức nếu dịch chuyển. Wall of Flesh sẽ quét ngang màn hình, máu càng thấp di chuyển càng nhanh. Người chơi buộc phải giết nó trước khi nó đi tới cuối bản đồ nếu không người chơi sẽ chết ngay lập tức. Ngoài ra, mắt của Wall of Flesh bắn ra lazer,càng thấp máu càng bắn nhanh, miệng nó nhả ra những con Leeches và những cái miệng nhỏ gọi là The Hungry đuổi theo người chơi.

Expert Mode, The Hungry được tao ra liên tục, và Wall of Flesh sẽ chạy nhanh như the flash khi nó còn 500 máu, ngang với tốc độ tối đa của Hermes Boots, khuyến cáo nên mang Lightning Boots hoặc bản nâng cấp của nó là Frostspark Boots khi chơi Expert Mode. Những con The Hungry chặn người chơi gây sát thương lên trùm và đồng thời cũng gây kha khá sát thương lên người chơi . Di chuyển càng nhanh Wall of Flesh thì The Hungry được tái tạo càng nhanh.

Trùm Hardmode[edit | edit source]

Trùm Hardmode khó hơn rất nhiều so với những con trước Hardmode. Giết chúng thường là chìa khóa để đấy tiến độ game. Mỗi con có cách triệu hồi riêng, và thông báo mỗi khi chúng xuất hiện. Sau khi tiêu diệt một con trùm bạn sẽ nhận được dòng thông báo chúc mừng cùng nhiều vật dụng.

Ở Hardmode, mỗi đêm 10% chance of spawning one of the three mechanical bosses that have not yet been defeated in the current world. This only happens after removing at least one Altar from the world, so it may be advisable to refrain from doing so if the player is not ready for a challenging fight. A recommendation for early hardmode is to challenge the Queen Slime. It is essentially a harder variant of King Slime, and allows for upgraded equipment. However, the fight is entirely optional, and not required for progressing the game.

After the defeat of the three mechanical bosses, the underground jungle begins to spawn Plantera’s bulb. Taking action against these bulbs will promptly spawn Plantera, a plant like boss inspired by an indie rock band. At the end of the battle, the player receives the Temple Key, which can be used to open the Jungle Temple to combat Golem, gains access to the hardmode dungeon, and Prismatic Lacewings begin to spawn in the hallowed biome, which summon the Empress of Light. Following Golems defeat, the Cultists spawn outside the dungeon, effectively opening up the path towards Moon Lord, which is considered the final boss of Terraria. It is also recommended to take on Duke Fishron at this time, although available at the start of hardmode via the Truffle Worm.


Queen Slime[edit | edit source]

Queen Slime Desktop Version

Queen Slime Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Queen Slime, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Queen Slime strategies.

Queen Slime is a Hallow-themed boss. It is available to battle at the start of hardmode, and is summoned in a Plantera-like way from Gelatin Crystals in the Underground Hallow. It is an optional boss fight and small gap to challenge before facing the mechanical bosses, warranting equipment upgrades and other items. There is a very strong resemblance to the pre-hardmode boss King Slime, and is one of two hallowed bosses featured in the game. While its first form is straightforward with attack patterns similar to that of King Slime’s, the second phase poses much more of a threat and the boss begins to fly in the air, shooting Crystal Slimes and projectiles from above.

The Twins[edit | edit source]

The Twins

Spazmatism Trophy.png Retinazer Trophy.png Để xem các chiến thuật giết The Twins, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:The Twins strategies.

The Twins are the Hardmode version of the Eye of Cthulhu. They spawn as two eyes, one with 20,000 / 30,000 / 38,250 HP (Retinazer), and the other with 23,000 / 34,500 / 43,987 HP (Spazmatism). Unlike the Eye of Cthulhu, they do not immediately transform at half health - Retinazer transforms at 8,000 HP and Spazmatism transforms at 9,000 HP. These values are increased in Expert mode. The Twins are summoned using a Mechanical Eye at night. It is worth noting that The Twins will gain defense in their second forms, unlike the Eye of Cthulhu.

The two eyes have different fighting styles. Spazmatism focuses on slamming into the player and firing cursed flames. Once it reaches its second form, it will resemble a mechanical version of the Eye of Cthulhu's second form. It will deal a lot more damage, and the flames it shoots are more consistent like the Flamethrower instead of the Cursed Flames, but the flames will still inflict Cursed Inferno debuff on the player.

The other eye, Retinazer, focuses on shooting the player with Death Lasers like the Destroyer's Probes. Once it reaches its second form, it will replace its pupil with a laser cannon. During this form, it will shoot lasers extremely fast, sometimes having the same fire rate as a Megashark. The last Twin destroyed will drop all of the loot.

In Expert Mode Retinazer's HP is 30,000 / 38,250, while Spazmatism's HP is 34,500 / 43,987. Spazmatism's charging attack will also be similar to the Eye of Cthulhu's chain dash ability in its second form, and Retinazer will shoot lasers almost as rapid as the Wall of Flesh at 500 HP.

The Destroyer[edit | edit source]

The Destroyer

Destroyer Trophy.png Để xem các chiến thuật giết The Destroyer, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:The Destroyer strategies.

The Destroyer is the Hardmode version of the Eater of Worlds, with 0 HP. It is considered the easiest Hardmode boss by many players, despite having the second-highest health. Although it is similar to its pre-Hardmode counterpart, the Eater of Worlds, it has some key differences: it won't divide into smaller segments, will shoot lasers from its body if space is available, and will deploy Probes to attack.

The Destroyer is summoned by crafting and using a Mechanical Worm anywhere, but can only be spawned at night. The Destroyer will shoot Death Lasers, increasing in attack speed as it loses HP. Weapons that do damage to multiple segments like Flails, Daedalus Stormbow, and the Demon Scythe are recommended, because they will hit multiple sections of The Destroyer at once.

In Expert Mode, The Destroyer shoots rapidly at the player when they have less than half of their maximum HP. The head of The Destroyer can also deal damage as high as 280, crippling the player if they are hit head-on.

Skeletron Prime[edit | edit source]

Skeletron Prime

Skeletron Prime Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Skeletron Prime, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Skeletron Prime strategies.

Skeletron Prime is a far more difficult Hardmode version of Skeletron, with the head alone having 28,000 / 42,000 / 53,550 HP. Instead of two hands, it has a vice, laser gun, saw, and cannon. With the head and all limbs combined, Skeletron Prime has 59,000 HP. However, like Skeletron, only the head has to be defeated. Skeletron Prime can be summoned as many times per world as needed, by crafting and using a Mechanical Skull, but it can only be summoned at night. It is more mobile than its predecessor, and it regularly flies offscreen, making targeting more difficult. It is also worth noting that when its head spins, its defense increases, unlike Skeletron, whose defense is dropped to 0 when spinning.

Skeletron Prime will drop Hallowed Bars and Souls of Fright upon being defeated, which are both used to craft many kinds of armor and tools. Like Skeletron, if Prime is not killed before the night ends, it will spin and target the player, generally killing the player in one hit, and it will then despawn afterwards.

In Expert Mode, Skeletron Prime will have 42,000 / 53,550 health for the head, and doubled arm health. Skeletron Prime follows around the same guidelines as Skeletron; it is less resistant to damage after its hands are destroyed, but its skull gains twice the amount of defense compared to normal mode Skeletron Prime when in its spinning attack.

Plantera[edit | edit source]

Plantera

Plantera Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Plantera, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Plantera strategies.

Plantera is summoned by destroying a Plantera's Bulb, which is found in the Underground Jungle after defeating all three mechanical bosses. She has 30,000 / 42,000 / 53,549 HP. If the player exits the Underground Jungle, Plantera becomes "enraged", gaining a significant boost to her stats.

Plantera has two stages. In her first stage, she clings to solid blocks using vine-like hooks and fires Seeds (and eventually Poison Seeds), which are much like Spiky Balls. In her second stage, Plantera has increased speed and charges at the player. She will also release tendrils from her main body. In Expert ModeDesktop, Console, and Mobile Versions, the seeds can go through walls and the tendrils are attached to each hook instead (3 on each), adding approximately 9 tendrils.

Once Plantera is defeated, the Dungeon will automatically spawn more difficult Hardmode enemies, such as the Paladin, and more varieties of loot can be dropped.

Empress of Light[edit | edit source]

Empress of Light Desktop Version

Empress of Light Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Empress of Light, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Empress of Light strategies.

The Empress of Light is a Hallow-themed boss with 70,000 health. It can be summoned from killing the Prismatic Lacewing, and is one of two hallowed bosses present in the game. This boss is meant to be a small gap in between Plantera and Golem, but can be done later or skipped altogether, as it is an optional fight. However, if you fight it the moment it is available, you will face a major difficulty spike and numerous attack patterns, making this arguably the hardest boss present in the game depending on when you fight it. The Empress is heavily inspired by “bullet hell” games, which can be blatantly seen in the boss’s attack patterns. It also drew much inspiration from one of Terraria’s lead developers, Cenx.

Golem[edit | edit source]

Golem

Golem Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Golem, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Golem strategies.

Golem is summoned by using a Lihzahrd Power Cell at the Lihzahrd Altar in the Jungle Temple. In order to access the Jungle Temple, Plantera must be defeated to obtain the Temple Key. It has a total of 39,000 / 58,500 HP.

Golem has two phases. During the first phase, its two fists and its head can be attacked. Like Skeletron, destroying the fists is not needed, but can be helpful. Once the head's health is depleted, it begins flying above the body while shooting fireballs and eye beams, leaving the body open to attack. The body will jump around and punch madly in this phase. Defeating the body will defeat Golem.

Duke Fishron[edit | edit source]

Duke Fishron

Duke Fishron Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Duke Fishron, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Duke Fishron strategies.

Duke Fishron is a shark-pig-dragon hybrid with 50,000 / 60,000 / 76,500 health and 50 defense. It is summoned when a Truffle Worm is used as bait with a higher-powered fishing rod in an Ocean biome.

In its first stage, Duke Fishron will attempt to ram the player 5 times before either firing explosive bubbles or summoning Sharknados. In its second stage, Duke Fishron gains glowing eyes and a boost to attack and defense. Although its ramming attacks remain the same, instead of shooting bubbles directly at the player, it flies quickly around in circles, sending bubbles everywhere. Instead of summoning Sharknados in this stage, Duke Fishron summons larger Cthulhunados. These remain in place until Duke Fishron is defeated.

In Expert Mode, when Duke Fishron gets to low enough health, he enters its third phase. In this phase the screen turns dark. Duke Fishron becomes invisible, and only its glowing eyes are visible. He teleports and tries to ram the player with high speed few times, before he teleports again.

Lunatic Cultist[edit | edit source]

Lunatic Cultist Desktop, Console, and Mobile Versions

Ancient Cultist Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Lunatic Cultist, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Lunatic Cultist strategies.

The Lunatic Cultist is summoned by killing the four cultists, which spawn outside of the dungeon after Golem is defeated. When the Lunatic Cultist is defeated, the Lunar Events begin.

While the Lunatic Cultist has only one stage, its attacks become more powerful as it loses health. The Lunatic Cultist flies around randomly, cycling between shooting fireballs, creating a ball which shoots lightning at the player, shooting a giant snowflake which shoots ice shards around it, shooting shadowflames, and shooting five destructible projectiles twice in a row. The Lunatic Cultist will also create fake copies of itself, which will summon a Phantasm Dragon when damaged. If a Phantasm Dragon is still alive and the player damages these copies, it will summon an Ancient Vision instead. Waiting too long to attack the real Lunatic Cultist will also cause the Phantasm Dragon or Ancient Vision to be summoned.

In Expert Mode, the Lunatic Cultist will spawn Ancient Doom along with its other attacks.

Moon Lord[edit | edit source]

Moon Lord Desktop, Console, and Mobile Versions

Moon Lord Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Moon Lord, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Moon Lord strategies.

Moon Lord is the final boss of Terraria as of version 1.4.0.1, and drops a majority of the endgame items, such as the Meowmere. It also drops the end-game ore, Luminite, used to craft many endgame armor sets and tools. He is summoned by defeating all four of the Celestial Towers from the Lunar Events, or by using a Celestial Sigil. He has a combined health of 145,000 / 217,500, the most health of any boss in the game. He is considered to be the most difficult boss in the game.

Moon Lord has two hands and a head which must be killed by attacking the eyes on them, and when killed will release invincible True Eyes of Cthulhu. When the three eyes are destroyed Moon Lord's core opens up on his chest, which must then be destroyed to defeat the boss.

Moon Lord's hands shoot two projectiles at once which home onto the player, and summon phantom versions of the True Eye of Cthulhu and throwing them at the player. Moon Lord's top eye will occasionally fire a Phantasmal Deathray that will sweep across the entire screen. Being very deadly to players, it can be avoided by hiding under solid blocks or by trying to escape its wrath on a flying mount. When the True Eyes of Cthulhu are released, the places where they used to be will inflict minor contact damage. The True Eyes of Cthulhu will fire many of the same attacks as they did when they were still enclosed within Moon Lord, but be a little less damaging.

In Expert Mode, Moon Lord's Phantasmal Deathray attack deals a lot more damage, enough to kill a player in one shot.

Event bosses[edit | edit source]

Event bosses are classified as mini-bosses.

Dreadnautilus[edit | edit source]

Dreadnautilus.png
Event initiated with Bloody TearBloody TearDesktop Version
Dreadnautilus Desktop Version

Để xem các chiến thuật giết Dreadnautilus, bao gồm WeaponArena, hãy xem Dreadnautilus § Tips and Guide:Defending against events § Blood Moon.

Dreadnautilus is a mini-boss that can be summoned by fishing in the Ocean during a Blood Moon.

Dark Mage[edit | edit source]

Animated Dark Mage.gif
Event initiated with Eternia CrystalEternia CrystalDesktop VersionConsole Version
Dark Mage Desktop VersionConsole Version

Dark Mage Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Dark Mage, bao gồm WeaponArena, hãy xem Dark Mage § Tips and Guide:Old One's Army strategies.

The Dark Mage is a mini-boss that appears during the final wave of the Old One's Army Tier 1 event. It has three attacks, from hurling dark energy at the player, to summoning a rune which heals nearby enemies in its vicinity or summoning multiple Old One's Skeletons around it.

Ogre[edit | edit source]

Animated Ogre.gif
Event initiated with Eternia CrystalEternia CrystalDesktop VersionConsole Version
Ogre Desktop VersionConsole Version

Ogre Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Ogre, bao gồm WeaponArena, hãy xem Ogre § Tips and Guide:Old One's Army strategies.

The Ogre is a mini-boss that appears during the final wave of the Old One's Army Tier 2 event. The mini-boss has three attacks, consisting of flinging snot at its targets inflicting Oozed, leaping in the air creating a damaging shockwave when landing, and swinging its large club at enemies in front of it.

Betsy[edit | edit source]

Animated Betsy.gif
Event initiated with Eternia CrystalEternia CrystalDesktop VersionConsole Version
Betsy Desktop VersionConsole Version

Betsy Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Betsy, bao gồm WeaponArena, hãy xem Betsy § Tips and Guide:Old One's Army strategies.

Betsy is the final boss that appears during the final wave of the Old One's Army Tier 3 event. The wyvern attacks in similar manner to Duke Fishron, dashing at the player and spiting streams of flames. She also has different attacks as well, launching fireballs at its targets and summoning two Etherian Wyverns alongside it.

Flying Dutchman[edit | edit source]

Animated Flying Dutchman.gif
Event initiated with Pirate MapPirate Map
Flying Dutchman Desktop, Console, and Mobile Versions

Flying Dutchman Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Flying Dutchman, bao gồm WeaponArena, hãy xem Flying Dutchman § Tips.

The Flying Dutchman is the mini-boss of the Pirate Invasion. It will initially spawn after 65% of the invasion is completed. It spawns various Pirate enemies to attack the player, and has four cannons which fire cannonballs at that must be destroyed before it can die. The Flying Dutchman does not disappear after the invasion is over, but it will explode if it has not been engaged before said ending occurs. Several Flying Dutchmen can appear at once.

Mourning Wood[edit | edit source]

Animated Mourning Wood.gif
Event initiated with Pumpkin Moon MedallionPumpkin Moon
Medallion
Mourning Wood

Mourning Wood Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Mourning Wood, bao gồm WeaponArena, hãy xem Mourning Wood § Tips and Guide:Pumpkin Moon strategies.

Mourning Wood is a mini-boss that spawns during the Pumpkin Moon. It shoots flaming projectiles at the player which pass through blocks. It also spits a jet of flaming spikes out of its head which stay on the ground for a while, dealing fire damage on contact.

Pumpking[edit | edit source]

Animated Pumpking.gif
Event initiated with Pumpkin Moon MedallionPumpkin Moon
Medallion
Pumpking

Pumpking Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Pumpking, bao gồm WeaponArena, hãy xem Pumpking § Tips and Guide:Pumpkin Moon strategies.

Pumpking is the second and final mini-boss in the Pumpkin Moon event. Multiple Pumpkings can be out at the same time, up to six at the final fifteenth wave (or even more in multiplayer). The mini-boss possesses two arms with scythes which swing and fire projectiles at the player, similarly to Skeletron. It cycles through modes of attack from swinging at the player to firing jets of flaming spikes, indicated by the face carved in the pumpkin it uses as a head.

Everscream[edit | edit source]

Animated Everscream.gif
Event initiated with Naughty PresentNaughty Present
Everscream

Everscream Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Everscream, bao gồm WeaponArena, hãy xem Everscream § Tips and Guide:Frost Moon strategies.

Everscream is a mini-boss that can be found during the Frost Moon event. Its attacks alter between firing pine needle projectiles, and dropping bouncing ornaments on the ground that burst into shards.

Santa-NK1[edit | edit source]

Animated Santa-NK1.gif
Event initiated with Naughty PresentNaughty Present
Santa-NK1

Santa-NK1 Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Santa-NK1, bao gồm WeaponArena, hãy xem Santa-NK1 § Tips and Guide:Frost Moon strategies.

Santa-NK1 is a mini-boss that appears during the Frost Moon event. It attacks by rapidly firing bullets from its chain gun at the player, launching presents that rain and parachute from the sky and shooting rockets at the player which pass through blocks.

Ice Queen[edit | edit source]

Animated Ice Queen.gif
Event initiated with Naughty PresentNaughty Present
Ice Queen

Ice Queen Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Ice Queen, bao gồm WeaponArena, hãy xem Ice Queen § Tips and Guide:Frost Moon strategies.

Ice Queen is the third and final mini-boss that appears during the Frost Moon event. Multiple Ice Queens can spawn during the event. Her attacks involve spinning rapidly firing ice bolts in several directions, and shooting multiple ice waves at the player.

Martian Saucer[edit | edit source]

Animated Martian Saucer.gif
Event initiated by letting Martian ProbeMartian ProbeDesktop, Console, and Mobile Versions escape after a player is detected
Martian Saucer Desktop, Console, and Mobile Versions

Martian Saucer Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Martian Saucer, bao gồm WeaponArena, hãy xem Martian Saucer § Tips.

The Martian Saucer is a large flying mini-boss that spawns during the Martian Madness event. It has two phases, the first phase requiring its turrets to be destroyed before its core can be damaged. During its first phase, the saucer cycles through three attacks, wherein it either fires a barrage of lasers at the player, fires homing rockets or attempts to disintegrate the player with a large laser from its bottom. Once the turrets have been downed, the mini-boss begins to quickly chase the player, rapidly sweeping and firing its death-ray attack upon them.

Solar Pillar[edit | edit source]

Solar Pillar.png
Event initiated by defeating Lunatic CultistLunatic CultistDesktop, Console, and Mobile Versions
Solar Pillar Desktop, Console, and Mobile Versions

Để xem các chiến thuật giết Solar Pillar, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Lunar Events strategies.

The Solar Pillar is one of the four bosses that spawn during the Lunar Events that start once the Lunatic Cultist has been defeated.

After all 4 Celestial Pillars are defeated, the Moon Lord will spawn.

The Solar Pillar itself doesn't do much to attack the player, mainly summoning enemies instead, but it does cause solar fragments to rain non-stop from the sky. It is surrounded by a large, impenetrable force field until 100/150 of its minions have been slain. The enemies it spawns are melee-based. It is highly recommended to stay on the ground, as the Crawltipedes it spawns only target airborne players. After 100/150 minions are killed, the force field around it will dissipate, allowing players to attack it.

The Solar Pillar spawns the following enemies:

Nebula Pillar[edit | edit source]

Nebula Pillar.png
Event initiated by defeating Lunatic CultistLunatic CultistDesktop, Console, and Mobile Versions
Nebula Pillar Desktop, Console, and Mobile Versions

Để xem các chiến thuật giết Nebula Pillar, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Lunar Events strategies.

The Nebula Pillar is one of the four bosses that spawn during the Lunar Events that start once the Lunatic Cultist has been defeated.

After all 4 Celestial Pillars are defeated, the Moon Lord will spawn.

While the Nebula Pillar itself doesn't do anything to attack the player, it spawns magic-based enemies. It is surrounded by a large impenetrable force field until at least 100/150 of its minions are slain. After the 100/150 minions are killed, the force field dissipates, allowing the player to attack it directly.

The Nebula Pillar spawns the following enemies:

Vortex Pillar[edit | edit source]

Vortex Pillar.png
Event initiated by defeating Lunatic CultistLunatic CultistDesktop, Console, and Mobile Versions
Vortex Pillar Desktop, Console, and Mobile Versions

Để xem các chiến thuật giết Vortex Pillar, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Lunar Events strategies.

The Vortex Pillar is one of the four bosses that spawn during the Lunar Events that start once the Lunatic Cultist has been defeated.

After all 4 Celestial Pillars are defeated, the Moon Lord will spawn.

The Vortex Pillar itself doesn't do much to attack the player, only occasionally spawning a Giant Magnet sphere sort of attack, similar to the Lunatic Cultist's one. It spawns ranged-based enemies. After 100/150 of its minions have been slain, the force field around it will dissipate, leaving it open to the player's attacks.

The Vortex Pillar spawns the following enemies:

Stardust Pillar[edit | edit source]

Stardust Pillar.png
Event initiated by defeating Lunatic CultistLunatic CultistDesktop, Console, and Mobile Versions
Stardust Pillar Desktop, Console, and Mobile Versions

Để xem các chiến thuật giết Stardust Pillar, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Lunar Events strategies.

The Stardust Pillar is one of the four bosses that spawn during the Lunar Events that start once the Lunatic Cultist has been defeated.

After all 4 Celestial Pillars are defeated, the Moon Lord will spawn.

The Stardust Pillar itself doesn't attack the player much, but it is the only pillar with a damaging enemy-spawning animation. It spawns summon-based enemies. As with the other pillars, it is surrounded by an impenetrable force field that is only broken when 100/150 or more of its minions are slain. Once the force field is broken, the player can attack the pillar at will.

The Stardust Pillar spawns the following enemies:

Old-gen console version and 3DS version exclusive[edit | edit source]

Ocram[edit | edit source]

Ocram Old-gen console version3DS Version

Ocram Trophy.png Để xem các chiến thuật giết Ocram, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Ocram strategies.

Ocram is a boss that exists on the Old-gen console version Old-gen console version and 3DS version 3DS version of Terraria. It is generally considered the hardest boss of those versions. It is summoned by using a Suspicious Looking Skull. The boss attacks by lunging at the player, firing barrages of lasers and summoning Servants of Ocram. After it has taken enough damage, it switches to its second phase, thus increasing its attack rate and damage. Furthermore, its attacks are now initiated closer to the player.

3DS version exclusive[edit | edit source]

Lepus[edit | edit source]

Lepus 3DS Version

Để xem các chiến thuật giết Lepus, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Lepus strategies.

Lepus is a large, rabbit-like, Easter-themed boss exclusive to the 3DS version 3DS version of Terraria. It is summoned with the Suspicious Looking Egg, which is dropped by Corrupt Bunnies and Diseaster Bunnies during the Easter season. Lepus lays two types of Easter Eggs: small ones that hatch Diseaster Bunnies, and bigger ones that hatch another weaker Lepus. These eggs can be damaged and destroyed by the player before hatching. A maximum of 5 Lepus can be spawned from the large eggs laid by the original Lepus, and after there are five, no more large eggs will be laid. Only the last remaining Lepus will drop items. Its drops include the Suspicious Looking Egg, Egg Cannon, and Boots of Ostara.

Turkor the Ungrateful[edit | edit source]

Turkor the Ungrateful 3DS Version

Để xem các chiến thuật giết Turkor the Ungrateful, bao gồm WeaponArena, hãy xem Guide:Turkor the Ungrateful strategies.

Turkor the Ungrateful is a Thanksgiving-themed boss exclusive to the 3DS version 3DS version of Terraria. It is summoned with a Cursed stuffing while a Pet Turkey is active. Its drops include the Horn o' plenty, and a few Feathers.

Notes[edit | edit source]

  • Boss classification is determined as follows:
    • Bosses = this.boss = true; (except for Martian Saucer).
    • Mini-bosses = the other trophy-dropping characters.
  • The status messages that appear upon spawn of the bosses are as follows:
    • Eye of Cthulhu: "You feel an evil presence watching you..."
    • Eater of Worlds and Brain of Cthulhu: "A horrible chill goes down your spine..." after the first and "Screams echo around you..." after the second Shadow Orb/Crimson Heart is broken. The third only produces a standard summon message.
    • The Destroyer: "You feel vibrations from deep below..." or "You feel a quaking from deep underground..."
    • The Twins: "This is going to be a terrible night..."
    • Skeletron Prime: "The air is getting colder around you..." or "You feel the air getting colder around you"
    • Moon Lord: "Impending doom approaches..."
  • As of 1.2.3, worlds generated in earlier versions, in which a player defeated all mechanical bosses before upgrading, will not have those bosses register as defeated; for instance, Plantera's Bulbs will not spawn, and the Steampunker will not arrive.
  • There are currently 34 different/unique bosses (Desktop Version 31, Console Version 29, Mobile Version 26, Old-gen console version 19, 3DS Version 21) in the game.
  • Despite it being a difficult enemy, the Dungeon Guardian is not classified as a boss and only has one unique drop.

Thành tựu[edit | edit source]

Achievement Slayer of Worlds.png
Slayer of Worlds • "Defeat every boss in Terraria."
Defeat every boss in the game. Desktop, Console, and Mobile Versions
Achievement Exterminator.png
Exterminator • "You have defeated every boss!"
Defeat every boss in the game. Old-gen console version
Achievement Back for Second.png
Back for Second • "You have defeated all the prime bosses twice!"
Defeat all of the Mechanical bosses twice. PS3

History[edit | edit source]

  • Desktop 1.2.3.1:
    • Mechanical bosses no longer spawn randomly if another boss is alive (multiple bosses can still be summoned manually).
    • Hardmode bosses will no longer spawn if no player is above ground.
  • Desktop 1.2.3:
    • Various boss changes and/or bug fixes.
    • Mechanical bosses are now slightly more difficult.
    • Boss summoning items are no longer wasted by using them after that boss has spawned.
    • Fixed a bug where numerous NPCs could spawn if you beat a hardmode boss in a non-Hardmode world.